O Džamiji

DŽAMIJA U ŠIPOVUGrad Šipovo se nalazi na sjeverozapadu Bosne I Hercegovine. Udaljen je oko 85 km od grada Banjaluke I 200 km od Sarajeva, glavnog grada Bosne I Hercegovine. Ukupna površina opštine iznosi 510 km². Opstina Šipovo spada u red brdsko-planinskih područja i ispresijecana je rijekama Janjom I Plivom, kao i riječicama Sokočnicom, Lubovicom i Volaricom. Gradsko urbano podrucje smješteno je na sjevernom dijelu rijeka u kom zivi oko 60% stanovništva opštine Šipovo. U saobracajnom smislu, preko opštine Šipovo prolaze dva važna komunikacijska pravca, i to: pravac prema Banjaluci i pravac prema moru (Split). U geomorfološkom pogledu, Šipovo spada u brdsko-planinsko područje sa nadmorskom visinom od 800m.

Po posljednjem službenom popisu stanovnistva 1991.godine, opstina Šipovo je imala 15.553 stanovnika, rasporedjenih u 40 naselja. Nacionalnu strukturu opštine sačinjavali su Srbi (12.318), Bošnjaci (2.998), Hrvati (33), Jugoslaveni (154) i ostali (50). Nažalost, do današnjeg dana u Šipovo se vratilo i stalno je nastanjeno svega cca. 500-500 Bošnjaka.

 

Prva džamija u starom Šipovu nalazila se preko puta Mustagića mahale, na desnoj strani puta prema Bešnjevu. Sagrađena je u osmanlijsko doba, na mjestu gdje je nekada bio mesdžid. Vodi se da je bila sagrađena 1707.godine i da je imala dimenzije 8x9 m. Ova džamija je srušena 27.08.1941.godine.

Druga džamija je sagrađena na zemljištu vakifa Ribić Age. Rješenje o gradnji i odobrenje džamijskom odboru IVZ Šipova, izdato je 10.04.1964. godine, a sagrađena je 1967. Ova džamija je srusena tokom posljednjih ratnih zbivanja, tačnije 28.08.1993.

 

 

Na temeljima druge džamije srušene 28.08.1993.godine, dao sam sagraditi novu džamiju u spomen svojim roditeljima, ocu Nedžibu i majci Hajriji, rođ. Ćuk. Gradnja je trajala od 2003. do 2005.godine, a svečano je otvorena 17.07.2005. uz prisustvo najviših vjerskih i političkih dostojanstvenika IZ BiH, kao i predstavnika vjerskih i društveno-političkih zajednica Šipova. Veliku pomoć, podršku i razumijevanje imao sam od Rijaseta IZ Sarajeva, Muftijstva travničkog, Medžlisa IZ Jajce i svih džematlija Šipova. Posebno bih naglasio podršku i pomoc drustveno-političke zajednice Šipova, na celu sa predsjednikom Miloradom Ćirko. Džamija pripada Muftijstvu travničkom i Medžlisu IZ Jajce.

Džematu Šipovo pripadaju sva okolna sela, osim Bešnjeva i Volara. U našoj džamiji se redovno obavljaju svi vjerski obredi, kao i mektebska nastava. Mekteb pohađa oko 35-40 djece, sto i jeste naše najveće bogatstvo.

Pored svih navedenih vjerskih aktivnosti, svake godine se 17.07. uči mevlud u spomen na otvorenje džamije.  

Zahvalnost dugujem svima onima koji su pomogli u gradnji ove džamije.

                                                                                                                                                                                              Vakif
                                                                                                                                                                            Asim Hamidović

Rješenje iz 1964. godine                                                                                 

Uputstvo za gradnju, Rijaset IZ u BiH

Projekat sanacije, BIFAKS d.o.o.

Pismo za donaciju

Članak iz novina, Dnevni Avaz oktobra 2005

- Govor vakifa prilikom otvaranja džamije u Šipovu 17.07.2005

- Govor vakifa - 10 god. otvaranja i uručivanje vakufname

Vakufnama

- Saglasnost registracije domena

- Spisak donatora

Džemat Šipovo
Prve Šipovačke brigade
70270 Šipovo
Vakif Asim Hamidović Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.